Dina rättigheter som visselblåsare
Visselblåsarlagen - En översikt
Visselblåsarlagen, som trädde i kraft 2021, ger dig som arbetstagare rätt att rapportera om missförhållanden i din organisation utan risk för repressalier. Lagen implementerar EU:s visselblåsardirektiv och syftar till att skydda personer som slår larm om oegentligheter.
Som visselblåsare har du rätt att:
- Rapportera missförhållanden anonymt
- Få skydd mot repressalier
- Få din rapport behandlad konfidentiellt
- Få återkoppling på din rapport inom rimlig tid
Vem omfattas av lagen?
Visselblåsarlagen skyddar en bred grupp av personer, inklusive:
- Anställda
- Egenföretagare
- Volontärer och praktikanter
- Personer i företagets förvaltnings-, lednings- eller tillsynsorgan
- Aktieägare som är verksamma i bolaget
Skyddet gäller även efter att anställningen eller uppdraget har avslutats.
Vad kan du rapportera om?
Du kan rapportera om missförhållanden som du fått kännedom om i ett arbetsrelaterat sammanhang och som det finns ett allmänintresse av att de kommer fram. Detta kan inkludera:
- Ekonomisk brottslighet, som korruption eller bedrägeri
- Miljöbrott eller risker för miljön
- Brott mot mänskliga rättigheter
- Risker för allmänhetens säkerhet och hälsa
- Allvarliga former av diskriminering eller trakasserier
Skydd mot repressalier
Som visselblåsare är du skyddad mot repressalier. Detta innebär att din arbetsgivare inte får:
- Säga upp dig eller hota med uppsägning
- Ge dig sämre arbetsvillkor eller ändra dina arbetsuppgifter negativt
- Ge dig negativa vitsord eller referenser
- Trakassera eller diskriminera dig
- Hota dig eller på annat sätt försöka hindra dig från att rapportera
Om du utsätts för repressalier har du rätt till skadestånd och kan vända dig till domstol för att få upprättelse.
Hur du rapporterar
Du har flera möjligheter att rapportera missförhållanden:
- Intern rapportering: Använd din arbetsgivares interna rapporteringskanal om sådan finns.
- Extern rapportering: Vänd dig till en behörig myndighet som har utsetts att ta emot rapporter inom det aktuella området.
- Offentliggörande: I vissa fall kan du offentliggöra information, t.ex. genom media, om interna och externa kanaler inte fungerar eller om det finns en överhängande fara för allmänintresset.
Kom ihåg att du har rätt att vara anonym när du rapporterar, oavsett vilken kanal du väljer.
Dina rättigheter efter rapportering
- Rätt till återkoppling inom rimlig tid
- Rätt till information om hur ärendet hanteras
- Rätt till fortsatt skydd mot repressalier
- Rätt till rättshjälp och juridiskt stöd
- Rätt till sekretess och skydd av din identitet
Vanliga frågor
Nej, du kan inte bli straffad för att du visselblåser om du följer lagens bestämmelser. Tvärtom är du skyddad mot repressalier från din arbetsgivare.
Nej, visselblåsarskyddet omfattar även egenföretagare, volontärer, praktikanter, personer i företagets ledning och aktieägare som är verksamma i bolaget.
Ja, du har rätt att vara anonym när du rapporterar missförhållanden. Organisationer som tar emot rapporter är skyldiga att ha system som skyddar din identitet.
Repressalier kan vara uppsägning, omplacering, lönesänkning, uteblivna förmåner, trakasserier, diskriminering eller negativa vitsord. Allt som kan ses som en bestraffning för att du har visselblåst räknas som repressalier.
Skyddet mot repressalier gäller så länge det finns ett orsakssamband mellan visselblåsningen och den negativa behandlingen. Det kan gälla även efter att anställningen har upphört.
Nej, du behöver inte ha konkreta bevis. Det räcker att du har rimliga skäl att tro att informationen du rapporterar är sann. Du ska dock inte medvetet rapportera falsk information.
Ja, det finns ingen tidsgräns för när missförhållanden kan rapporteras. Dock kan äldre händelser vara svårare att utreda och åtgärda.
Om du bryter mot sekretess när du visselblåser kan du fortfarande vara skyddad enligt visselblåsarlagen, förutsatt att du hade rimliga skäl att tro att avslöjandet var nödvändigt för att avslöja missförhållandet.
Ja, om du utsätts för repressalier efter att ha visselblåst har du rätt att kräva skadestånd. Detta kan inkludera både ekonomisk ersättning och ersättning för den kränkning som repressalierna inneburit.
Efter att du har visselblåst ska den mottagande organisationen bekräfta mottagandet inom sju dagar. De ska sedan utreda ärendet och vidta lämpliga åtgärder. Du har rätt att få återkoppling om ärendets hantering inom tre månader (i undantagsfall sex månader) från bekräftelsen.
Ja, du har rätt att välja om du vill rapportera internt eller externt. Du behöver inte först rapportera internt innan du vänder dig till en extern kanal. Dock kan intern rapportering i många fall vara det snabbaste och mest effektiva sättet att åtgärda problemet.
Om du visselblåser i god tro, det vill säga att du hade rimliga skäl att tro att informationen var sann vid tidpunkten för rapporteringen, är du fortfarande skyddad enligt lagen även om det senare visar sig att du hade fel. Det viktiga är att du inte medvetet rapporterar falsk information.